Història

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) és el nom que identifica un producte originari d’un lloc determinat, una regió o un país, que posseeix una qualitat determinada, una reputació o una altra característica que pugui essencialment ser atribuïda al seu origen geogràfic, i del qual com a mínim una de les seves fases de producció, transformació o elaboració es fa en la zona geogràfica definida.

La Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès empara carn fresca del Gall del Penedès (mascles i femelles) de la varietat Penedesenca Negra millorada, provinent de la raça Penedesenca Tradicional.

El Producte

És una au de creixement lent, molt rústica, amb bona vitalitat, de tipologia corporal mediterrània, lleugera, i de producció de carn pesada. Resistent a la calor i al fred. Es caracteritza pel seu plomatge i potes negres, la seva pell blanca, la carn rogenca de qualitat gustativa, amb músculs ferms, però tendres i sucosos a la vegada.

Es crien en galliners i a partir de les 6 setmanes estan a l’aire lliure, ja que disposen d’accés a patis en total llibertat. La base de la seva alimentació és de cereals (blat de moro) i lleguminoses (soja) i un 5% de pinyols de raïm. Estan totalment prohibits els greixos d’origen animal, excepte els derivats làctics.

L’edat de sacrifici variarà segons la grandària (pes) que es vulgui obtenir del gall, però com a mínim l’edat de sacrifici és de 98 dies.

La zona geogràfica

La zona geogràfica de producció de la IGP, corresponent a l’àmbit històric del Penedès, es caracteritza per ser el territori originari de la raça Penedesenca Tradicional i per ser una regió fonamentalment vitivinícola.

L’abast territorial comprèn 73 municipis que corresponen a tots els municipis de les comarques de l’Alt Penedès, del Baix Penedès i del Garraf, a 25 municipis de la comarca de l’Anoia (Argençola, la Llacuna, Cabrera d’Igualada, Piera, Masquefa, Hostalets de Pierola, Vallbona d’Anoia, Capellades, la Torre de Claramunt, Carme, Orpí, Santa Maria de Miralles, Bellprat, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, la Pobla de Claramunt, Castellolí, el Bruc, Òdena, Igualada, Rubió, Jorba, Montmaneu i Copons) i 1 municipi de l’Alt Camp (Rodonyà).

Característiques

Tots aquests paràmetres i característiques de cria, així com la raça, fan que el Gall del Penedès sigui un producte de cria artesanal de gran qualitat organolèptica, i de respecte en el medi ambient, l’entorn i d’economia circulant.

Les carns són de la categoria A, no tenen excés de massa greixosa, però el poc que té és ric en àcid linoleic (greix saludable) gràcies a la inclusió del pinyol de raïm a l’alimentació. La pell és blanca, i la carn és rogenca, sobretot la part de la cuixa.

Es comercialitzen les carns fresques senceres o especejades, però sempre identificades i numerades, el qual en tot moment podem seguir la seva traçabilitat.

Vols saber-ne més?
Segueix-nos a les nostres xarxes