Associació

Els nostres productors crien les seves aus a l’aire lliure, de manera sostenible, entre les vinyes del Penedès. L’associació també vetlla per promoure’n la difusió mitjançant campanyes i participant d’exposicions i fires així com procurant l’expansió de la raça amb l’objectiu de preservar aquest patrimoni cultural.

La raça Penedesenca té un origen antic que no podem datar exactament, fruit de la selecció de pageses durant generacions es va arribar a criar unes gallines que produïen uns ous grans, foscos i rogencs molt apreciats als mercats de Barcelona coneguts com a ou roig de Vilafranca.

La població i puresa d’aquestes gallines va anar minvant amb el pas dels anys i, després de varis intents per preservar aquesta raça durant el s.XX, l’any 2003 es funda l’Associació de Criadors de Gallines de la Raça Penedesenca que ha suposat un important punt d’inflexió amb la creació d’un cens de criadors, la participació en la Fira del Gall, la creació d’un arbre geneològic de la raça i la creació de la Indicació Geogràfica Protegida del Gall del Penedès.

L’Associació de Criadors de Gallines de Raça Penedesenca neix amb l’objectiu de contribuir a la conservació d’aquesta raça tot agrupant als criadors i acompanyant-los durant el procés de cria i selecció dels nous exemplars per tal d’anar recuperant els caràcters propis d’aquesta raça.

L’associació també vetlla per promoure’n la difusió mitjançant campanyes i participant d’exposicions i fires així com procurant l’expansió de la raça amb l’objectiu de preservar aquest patrimoni cultural.

La raça Penedesenca té un origen antic que no podem datar exactament, fruit de la selecció de pageses durant generacions es va arribar a criar unes gallines que produïen uns ous grans, foscos i rogencs molt apreciats als mercats de Barcelona coneguts com a ou roig de Vilafranca. La població i puresa d’aquestes gallines va anar minvant amb el pas dels anys i, després de diversos intents per preservar aquesta raça durant el s. XX, l’any 2003 es funda l’Associació de Criadors de Gallines de la Raça Penedesenca que ha suposat un important punt d’inflexió amb la creació d’un cens de criadors, la participació en la Fira del Gall, la creació d’un arbre genealògic de la raça i la creació de la Indicació Geogràfica Protegida del Gall del Penedès.

NEGRA
Els adults són completament negres. Les potes són de color negre pissarra

APER DIUADA
La gallina és marró daurada amb franges negres el·líptiques més o menys ben marcades en cada ploma, el subplumó és gris.
El gall tendeix a tenir el pit completament negre, la capa és daurada i el subplomó, gris fosc. Les potes són de color pissarra.

BARRADA
Els colors de base dels adults són com els de la varietat aperdiuada, però aquí s’hi afegeixen franges clares o esblanqueïdes en tot el cos.
Les potes són blanques.

BLAT
La gallina és assalmonada clara amb un contrast entre el plomatge dorsal i ventral essent aquest bastant més clar.
El gall tendeix a tenir el pit completament negre, la capa és daurada i el subplomó, gris clar. Les potes són de
color pissarra clar.

Vols saber-ne més?
Segueix-nos a les nostres xarxes