Gyoza de Gall Negre
del Penedès al Xarel·lo

INGREDIENTS

Per a la massa de Gyoza
Farina de blat, 200 g Aigua, 100 ml
Sal, 1/2 culleradeta Farina de Blat de
Moro, una mica per a enfarinar

* També hi ha l’opció de comprar-les fetes en qualsevol comerç de productes asiàtics. Són econòmiques i donen molt bon resultat.

INGREDIENTS PER AL FARCIT

  • 200 g de carn de Gall Negre del Penedès (pit i cuixa sense ossos)
  • 50 g de col
  • 25 g de ceba tendra
  • 2 gots de vi blanc Xarel·lo
  • 1 gra d’all picat
  • 1 rovell d’ou
  • 1/2 cullerada de gingebre ratllat
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • 1 cullerada de farigola
  • 3 culleradetes de sucre
  • 1/2 cullerada de Farina de Blat de Moro Sal, pebre i oli d’oliva

COM PREPARAR LA MASSA:

Escalfem l’aigua amb la sal fins que es dissolgui bé, però sense que arribi a bullir.
Posem la farina en un bol, fem un forat al mig i hi aboquem l’aigua calenta.
Barregem bé amb cullera de fusta fins que es comenci a formar una massa que no s’enganxi al bol en remenar.
Tot seguit, la passem del bol al taulell i la seguim pastant fins a tenir una massa llisa que no s’enganxi a les mans (durant uns 10 minuts).
Fem una bola, l’emboliquem amb paper film i la deixem reposar mitja hora fora de la nevera.
Un cop passat aquest temps, dividim la massa en dues parts, una la tornem a treballar amb les mans, mentre l’altra la reservem tapada amb paper film perquè no s’assequi.
Després de pastar-la uns 3 o 4 minuts, formem un cilindre allargat amb la massa i la tallem en 10 parts iguals. Farem una boleta de cada una de les porcions.
Finalment, repartim una mica de farina de blat de moro sobre el taulell, enfarinem les boletes, perquè no s’enganxin i les estirem amb el corró fins a obtenir un “disc” de massa d’1 mm de gruix aproximadament.
Anem estirant les boletes, una per una, i les apilem una sobre l’altra, enfarinant-les amb farina de blat de moro, perquè no s’enganxin, i tapant-les amb un drap perquè no s’assequin.
Repetirem la mateixa operació amb la massa que havíem reservat.
Un cop estirades totes les porcions, es poden congelar o guardar a la nevera, embolicades en paper film durant 3 o 4 dies.

COM PREPARAR LES GYOZAS:
Escalfem el vi a foc lent amb 2 cullerades de sucre, fins que aquest es dissolgui completament.
Mentrestant, desossem el gall i anem picant finament la col, l’all i la ceba tendra. Ho reservem tot per a més tard.
Un cop dissolt el sucre al vi, pugem el foc i, quan comenci a bullir, amb molt de compte ho flamegem per a eliminar l’alcohol. Quan s’apagui la flama, el retirem del foc i en reservem mig got. A la resta de vi, hi afegim la carn de gall a dins i ho deixem
macerar uns 10 minuts.
Passada aquesta estona, piquem bé la carn, preferiblement a ganivet, perquè es notin trossets.
En un bol, posem la carn, la salpebrem i hi anem afegint tots
els ingredients, menys la farina, l’oli i el vi. Mentrestant, ho anem remenant bé.
Un cop tinguem a punt el farcit, sobre el taulell estirem 10 “discs” de massa de gyoza. És recomanable anar-les fent de 10 en 10, mentre les 10 primeres es couen, tindrem temps d’omplir les següents.
Amb una cullereta, posem una mica de farcit al mig del “disc”, el just perquè quedi ple.
Amb les mans, els anirem tancant, en forma de mitja lluna, com si d’una cresta es tractés. Perquè s’enganxin les dues meitats, amb els dits mullem amb aigua la part interior i més exterior dels “discs”.
Seguidament, posem a escalfar a foc mig, una paella amb oli, on càpiguen bé les 10 gyozas.
Un cop calenta, col·locarem les gyozas a la paella amb la cresta cap amunt i les deixarem fins que estiguin ben daurades per la part de sota.

És el moment de recuperar el vi reservat. Hi dissolem la mitja cullerada de farina de blat de moro remenant bé i l’aboquem a la paella.
Finalment, ho deixem coure al vapor, és a dir, amb la tapa col·locada. Uns 8 minuts després, s’haurà evaporat tot el líquid i tindrem les gyozas cuites i a punt per a servir. Les podem acompanyar amb una mica de salsa de soja al gust.

TEMPS DE PREPARACIÓ: Una hora
TEMPS DE PREPARACIÓ COMPRANT LA MASSA DE GYOZAS: 20 minuts Ingredients per a 20 unitats

TORNAR

Vols saber-ne més?
Segueix-nos a les nostres xarxes