Gall del Penedès
amb farcit nadalenc

PER ÀNGELS CERVERA GALLEMÍ I ROSSEND CASTELLS ROIG

INGREDIENTS

  • 1 gall de 4 kg sencer i net per dins
  • 100 g de salsitxa, tallada a trossos petits
  • 100 g de carn magra de porc tallada a daus
  • 200 g de prunes amb pinyol
  • 50 g d’orellana de préssec, tallada petita
  • 1 poma Golden, tallada i pelada
  • 1⁄2 tòfona negra, ratllada o tallada molt petita
  • 70 g de pinyons
  • 100 ml de vi ranci
  • Sal i pebre
  • 200 g de greix de porc 100 ml de conyac
  • 100 ml de xerès dolç 300 ml d’aigua miner

PREPARACIÓ:

1) Repassem el gall de canons i el passem per la flama per tal de deixar-lo ben polit. Finalment el rentem i el salpebrem per dins i per fora.

2) En una paella amb una mica de greix i amb el foc alt, fregim els daus de carn magra 3 minuts, i els salpebrem.


3) Tirem-hi les salsitxes a tallets i continuar fregint 3 minuts més 4) Tirar-hi el vi ranci i deixem-lo reduir a la meitat, 1 minut


5) Dins d’un bol prou gran, hi barregem les prunes, les orellanes, la poma, la tòfona, els pinyons, la carn, la salsitxa i el suc de la paella. Ho amanim amb sal i pebre.


6) Posem el farcit dins del nostre gall i el cosim o tanquem amb escuradents.

COCCIÓ (3 hores aproximadament)

1) Escalfem el forn a 190oC. Col·loquem el gall en una greixonera amb el pit a la part de sobre i hi posem greix al damunt i al voltant. Ha de coure al forn uns 40 minuts.


2) Traiem la greixonera del forn, hi afegim el conyac, el xerès i l’aigua. Tombem el gall, deixant el pit a la part de sota, i el tornem a posar al forn a 140oC durant 2 hores..


Cada 30 minuts, amb una cullera, anem mullant la peça amb el suc de la cocció. 3) Trraiem de nou la greixonera del forn i tornem a tombar el gall amb el pit a la part de sobre.


Ha de tornar a entrar al forn uns 20 minuts més a 140oC, perquè tingui un bonic aspecte de rostit. 4) Traiem finalment la greixonera del forn.


Cal col·locar el gall en una plàtera per presentar-lo sencer a taula. Colar el suc del rostit per un colador fi i amb una cullera retirem el greix que sobrarà. Ens quedarà un suquet fosc amb tots els gustos del farcit. Posem aquest suc ben calent en una salsera.

PRESENTACIÓ A TAULA

Serà tot un espectacle, arribar a taula amb una peça com aquesta. Cal anar repartint tall i farcit, acompanyat amb el suc de la salsera. Hi posarem també les clàssiques prunes i els fan- tàstics pinyons.

TORNAR

Vols saber-ne més?
Segueix-nos a les nostres xarxes