Gall del Penedès
a l’estil àrab

PER SALIM AGLILAH LMAKHOUT

INGREDIENTS

PER AL GALL

  • 1 gall
  • 2 cebes
  • Julivert
  • Pebre negre, gingebre, safrà, cúrcuma
  • Mantega
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Tomàquet
  • 2 gots d’aigua, brou de carn / verdures

PER A L’ARROP

  • 250 g de prunes
  • 150 g de panses
  • 1⁄2 l de vi negre
  • 1 taronja
  • 1 llimona
  • 1⁄2 branca de canyella

PREPARACIÓ:

El primer que heu de preparar és el gall, li heu de fregar la pell amb llimona i sal i després deixar-lo reposar uns 10 minuts.



Mentre el gall reposa, comenceu a preparar la salsa amb totes les espècies, la ceba picada ben fina i el tomàquet ratllat.




Ara renteu el pollastre passant-li molta aigua i l’eixugueu amb una mica de paper de cuina fins que quedi ben sec.




Seguidament, unteu el pollastre per dins i per fora amb tota la salsa. Tanqueu els peus perquè no caigui la salsa que hi ha dins i el deixeu reposar 30 minuts perquè la salsa impregni bé la carn.

Podeu aprofitar aquesta mitja hora per a fer l’arrop. El primer que fareu és posar les prunes i les panses a remullar, amb l’aigua ben calenta perquè s’hidratin.



En una cassola poseu el most, la taronja i la llimona, tallades a quarts i la branca de canyella. Deixeu-ho bullir uns 10 minuts. Ho coleu tot bé, sobretot premeu molt bé la taronja i la llimona. Seguidament, coleu les panses i prunes i les afegiu al most. Deixeu reduir el most a foc molt lent fins que el suc sigui espès.




Quan tingueu el pollastre reposat, el poseu en una olla a rostir amb tota la salsa i l’oli d’oliva. Quan el tingueu marcat per tots els costats, el deixeu primer per la banda del pit tocant al fons de la cassola. Afegiu aigua o brou de carn o verdures i el tapeu, perquè es vagi coent amb el seu propi vapor, durant 30 minuts aproximadament.

Passat aquest temps, li doneu la volta i el deixeu amb el pit cap amunt. Si el veieu sense suc, li podeu afegir una mica de líquid i el deixeu 30 minuts més.



Durant aquest període de temps, que pot ser més d’una hora, tot depenent de la mida del nostre gall, heu de tenir molta cura, heu de procurar que mai es quedi sec i controlar el foc perquè no bulli massa. Penseu que en la cuina els temps de cocció són molt relatius i en aquest cas ens fixarem més en el punt de cocció del nostre gall.

Quan tingueu el gall cuit i tendre, el traieu i el col·loqueu en una safata per anar al forn.



Finalment, l’unteu amb mantega a temperatura ambient per tot arreu i el poseu al forn a 180 °C durant 10 minuts, amb tot el seu suc. Aquest últim pas es fa per donar-li color.

El podeu servir en una safata ben bonica, sencer o tallat, amb la salsa per sobre i l’arrop a part.

TORNAR

Vols saber-ne més?
Segueix-nos a les nostres xarxes